Excursie Sporen van de Grote Oorlog: het IJzerfront bij Ieper onder leiding van Willem Melching - Style in Travel (2023)

Reisinfo

Culturele groepsreis | 3 dagen | België | 28-30 september 2022

Gedurende deze driedaagse excursie gaan we naar de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog in de omgeving van de Vlaamse stad Ieper. We bekijken de historische overblijfselen van de gevechten en gaan in op de strategische plannen van beide legers. Ook komt de moderne manier van oorlogvoeren aan bod. Voor het eerst was er sprake van een industriële oorlog met een ingewikkelde logistiek die alleen gevoerd kon worden door ontwikkelde landen. Nieuwe wapensystemen werden ontwikkeld, zoals de mitrailleur, tanks en gifgassen. Hoe belangrijk waren deze technologische vernieuwingen voor de oorlogvoering? Hebben ze de uitkomst beslist?

We brengen een uitgebreid bezoek aan het interactieve 'In Flanders Fields' Museum in Ieper en gaan natuurlijk naar de dagelijkse “Last Post” in de Menenpoort. We bezoeken oorlogsgraven van beide partijen, waaronder de Duitse begraafplaats met het beroemde beeld van Käthe Kollwitz. Ook bezoeken we de Dodengang en het IJzermonument in Diksmuide en gaan we naar het Talbothouse in Poperinge, het opvanghuis voor Engelse militairen in WOI. Op de terugweg bezoeken we het sluizencomplex ‘De Ganzepoot’ in Nieuwpoort dat een cruciale rol heeft gespeeld in de ‘Grote Oorlog’: door de IJzervlakte onder water te zetten kwam er een einde aan de Duitse opmars. In de bus zal Willem Melching zijn “buscolleges” verzorgen en hij zal u ter plekke rondleiden.

De reis wordt begeleid door dr. Willem Melching. Dr. Willem Melching is als historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Route in het kort

Dag 1: Amsterdam-Ieper, Museum 'In Flanders Fields', Hill 62, Sanctuary Wood, Hill 60
Dag 2: St Julien memorial, Tyne Cot, Langemark, Vladslo, Diksmuiden, IJzertoren
Dag 3: Essex Farm, Bayernwald, Talbot House, Nieuwpoort, de Ganzenpoot’, Amsterdam

Inclusief

- Vervoer per luxe touringcar gedurende de gehele reis
- Twee overnachtingen inclusief ontbijt
- Begeleiding van dr. Willem Melching
- Excursies en entreegelden
- Programmaboek
- 24 uur nood-assistentie

Exclusief

- Persoonlijke uitgaven
- Verzekeringen
- Fooien
- De lunches en diners gedurende de reis
- De drankjes gedurende de reis
- De toeslag voor het verblijf op een eenpersoonskamer
- Andere entreegelden dan vermeld
- City taks, ter plaatse te betalen
- Administratiekosten, t.w. Eur 35,- per boeking
- Stichting Garantiefonds Reisgelden, Eur 5,- per persoon
- Calamiteitenfonds, t.w. Eur 2,50 per boeking

Maatwerk

Uiteraard kunt u naar wens de reis uitbreiden. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Dag 1: Per touringcar naar Ieper

Per touringcar reizen we vanuit Amsterdam naar Ieper. Tijdens de busrit wordt er een inleidend verhaal gehouden door Willem Melching.
Bij aankomst in Ieper bezoeken we het museum 'In Flanders Fields' dat is gevestigd in de heropgebouwde Lakenhallen van Ieper. Het museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek.
In de namiddag maken we per bus een rit langs verschillende WOI plekken: Hill 62, vanaf waar de geallieerden troepen de Duitse linies konden overzien; de begraafplaats Sanctuary Wood met het Canadees monument en Hill 60, de 60 meter hoge heuvel waar hevig werd gevochten en het landschap nog steeds grote kraters laat zien vanwege de bominslagen.

Route: Utrecht - Ieper, 260 km

Dag 2: Indrukwekkende bezoeken en de 'Last Post' bij de Menenpoort

Ontbijt in het hotel.
Vanmorgen maken we een tocht langs verschillende begraafplaatsen van zowel geallieerde als Duitse soldaten: St. Julien memorial, Tyne Cot in Passendale, Studentenfriedhof Langemark en de Duitse begraafplaats in Vladslo met het treurende ouderpaar van Käthe Kollwitz.
Na de lunch rijden we naar Diksmuiden, naar de zogenaamde Dodengang. Dit loopgravencomplex lag aan de rand van de rivier De IJzer en was noodgedwongen bovengronds vanwege de drassige ondergrond waarin niet gegraven kon worden. De Duitsers lagen op slechts een paar meter afstand, aan de overzijde van de IJzer. We wandelen door het gereconstrueerde complex en rijden vervolgens naar de IJzertoren, een 22 verdiepingen hoge toren die werd gebouwd ter ere van een vrije Vlaamse natie. Er is een museum waarin de nadruk ligt op de rol van de Vlaamse patriotten. Het panoramaterras op de bovenste verdieping biedt een mooi uitzicht over het Vlaamse land en rivier De IJzer.

In de namiddag keren we terug naar het hotel waar de mogelijkheid is om te dineren. Daarna gaan we naar de Menenpoort in Ieper, waar nog steeds elke avond, sinds 1928, de Last Post wordt gespeeld ter herdenking aan alle gesneuvelde soldaten.

Dag 3: Essex farm - Nieuwpoort en terug naar Nederland

Ontbijt in het hotel.
Vanmorgen bezoeken we Essex farm. Hier bevond zich een boerderij, vlakbij de voormalige frontlinie, die werd gebruikt als medische hulppost. In 1915 werd er een schuilplaats uitgegraven voor de eerste gasslachtoffers. De Canadese arts John McCrae schreef hier het beroemde gedicht ‘In Flanders Fields’.
In het Croonaertbos, door de Duitsers ongedoopt tot Bayernwald, kunnen we een stuk van het Duitse loopgravenstel zien, inclusief de afluisterschachten.
Onze volgende stop is het Talbot House in Poperinge, een 18e-eeuws huis dat in de Eerste Wereldoorlog ging dienen als ontspanningsplek voor Britse soldaten. Na de lunch rijden we naar Nieuwpoort waar we het sluizencomplex ‘De Ganzenpoot’ bezichtigen, dat een cruciale rol heeft gespeeld bij het stoppen van de Duitse legers. Op de terugrit vanuit Nieuwpoort wordt de documentaire ‘They shall not grow old’ getoond, van Peter Jackson, over Britse soldaten in de Eerste Wereldoorlog.

Route: Ieper - Utrecht, Nederland, 260 km

Overnachtingen | 3-daagse cultuur reis

•2 nachten, 3-sterrenhotel Kasteelhof 't Hooghe

Vervoer per touringcar

Deze reis wordt uitgevoerd per luxe touringcar vanuit station Duivendrechtof station Leidse Rijn Utrecht.

Culturele groepsreis

Onze culturele groepsreizen zijn bijzondere en op maat samengestelde programma’s, waarbij inhoud en bijzondere ontmoetingen centraal staan. Deze reizen worden begeleid door reisleiding, welke reeds jaren lang ervaring heeft in het begeleiden van reizen naar het buitenland. Door hun specialisatie geven zij de reis net dat stukje meerwaarde.

Programma

Het programma is onder voorbehoud van tussentijdse aanpassingen.

Deelnemers

De reis is gebaseerd op een minimaal aantal van 15 deelnemers. De uiterste termijn van annuleren door Style in Travel bij onvoldoende deelnemers is vier weken voor vertrek.

Voorwaarden

Op deze reis zijn de ANVR voorwaarden en Aanvullende touroperator voorwaarden van toepassing: zie www.styleintravel.nl/algemene-voorwaarden.

Groepsreizen hebben afwijkende voorwaarden m.b.t. de aanbetaling en mogelijke annuleringen. Wij kunnen u hierover informeren bij reservering.

Wij zijn aangesloten bij ANVR, SGR, SGRZ en het Calamiteitenfonds.

Vermelde reissommen per vertrekdatum per persoon worden zoveel mogelijk up to date gehouden volgens de laatste prijswijzigingen van luchtvaartmaatschappijen. Het kan helaas soms voorkomen dat vluchttarieven plotseling enorm stijgen na de laatst gedane prijsupdate. Hier heeft de touroperator geen invloed op. In dit geval kan Style in Travel na boeking een voorstel doen voor een andere vertrekdatum en/of vertrekluchthaven. Aanvaarding van dit voorstel zal altijd in overleg met de klant zijn.

Onze reizen zijn op aanvraag. Op aanvraag betekent dat niet alle onderdelen van de door u uitgekozen reis direct beschikbaar zijn. Indien u een reis op aanvraag boekt, proberen wij dit onderdeel alsnog voor u te reserveren. Als alle onderdelen beschikbaar zijn, maken wij de reis definitief. Dit houdt in dat u deze niet meer kosteloos kunt annuleren. Indien niet alle onderdelen gereserveerd kunnen worden, zullen we u een andere mogelijkheid aan proberen te bieden. In het geval hier kosten bij komen, laten wij u dit natuurlijk weten. Indien u niet akkoord gaat met het alternatief, wordt de boeking kosteloos voor u geannuleerd en komt de aanvraag te vervallen.

Beoordelingen

Deze reis heeft nog geen beoordelingen.

Praktische info

Ga goed verzekerd op reis!
Wij adviseren alle reizigers om een goede reisbagage- en ongevallenverzekering af te sluiten. Style in Travel werkt samen met Allianz Global Assistance Verzekeringen. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

Heeft u vragen over de Style in Travel groepsreis?
Neemt u dan contact met ons op via info@styleintravel.nl - tel 020 428 05 55

Reisleiding

Willem Melching

Gedurende deze reis wordt u begeleid door dr. Willem Melching. Dr. Willem Melching is als historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Excursie Sporen van de Grote Oorlog: het IJzerfront bij Ieper onder leiding van Willem Melching - Style in Travel (1)

Kasteelhof 't Hooghe

Even buiten het centrum van Ieper, langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog, ligt Kasteelhof ’t Hooghe. Het hotel biedt een authentieke 3-sterren accommodatie met het comfort van de 21e eeuw. Naast de kamers in het oude gebouw vindt u tevens nieuwe kamers in een recent gebouwd deel van het hotel. Het hotel heeft een eigen terras met zicht op de tuin en een vijver. Het restaurant leent zich uitstekend voor een goede maaltijd of het drinken van een een Belgisch biertje.

Maatwerkaanvraag (reis) via Style in Travel

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated: 17/09/2023

Views: 5621

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.